Bebeklerde Yüzmenin Kaslarını Güçlendirici Etkisi

21-02-2020 17:35
Bebeklerde Yüzmenin Kaslarını Güçlendirici Etkisi

Bebeklerin anne karnında edindiği yüzme ve nefes tutma becerileri, doğduktan sonraki süreçte de devam etmektedir. Bu dönemde yüzme eğitimleri verilmesi, bebeklerin pek çok farklı fonksiyonunun gelişimini hızlandırmaktadır. Sonraki dönemlerde bebeklerin bu refleksi unutması ve hatta sudan korkması gibi olumsuzluklar gelişeceği eğitim çok daha zor ilerleyecektir. Bebeklerde yüzmenin etkisi incelendiğinde en önemli faydalarından birisinin kas ve iskelet sisteminin gelişiminin desteklenmesi olduğu görülmektedir. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

·Yüzme sporu bebeklerin tüm kaslarının aynı anda çalışmasını sağlamaktadır.

·Bebeklerde iskelet yapısını geliştirerek vücut koordinasyonu sağlamaktadır. Bu sayede bebeklerin duruşu ve iskelet sistemi daha düzgün bir görünüme kavuşmaktadır.

·Bebeklerde düz kasların gelişimine katkı sağlamaktadır.

·İstemli kaslar olarak adlandırılan iskelet kasları, vücudun hareket etmesini sağlamaktadır. Yüzme sporu bebeklerde bu kasları güçlendirerek ileri dönemde sakatlanma riskini en aza indirmektedir.

Bebeklerde Yüzmenin Kalp Kasına Etkisi

Bebeğin kalp kasına yüzme eğitiminin faydasıincelendiğinde, kalp kasının güçlenmesine faydalı olduğu görülmektedir. Sinir sistemini oldukça güçlendiren yüzme faaliyeti, bu sayede kalp kasını da olumlu yönde etkilemektedir. Kalp kasının güçlenmesinin bebeğe sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:

·Sonraki yaşlarda felç olma ihtimalini en aza indirmektedir.

·Kalp rahatsızlıkları yaşanmasına engel olunmaktadır.

Bebeklerde Yüzmenin Diğer Faydaları

Bebeklerde yüzme eğitiminin diğer faydaları şu şekilde listelenebilmektedir:

·Bebeğin gaz sancısı probleminin azalmasına neden olmaktadır.

·Yemek yeme ve uyku düzeni kontrolünü sağlamaktadır.

·Bebeğin sakinleşmesini sağlamaktadır.

·Bebeğin denge sistemini geliştirmektedir.

·Bebek ile anne - baba arasındaki bağı kuvvetlendirmektedir.

·Bebeğin sosyalleşmesine yardımcı olmaktadır.

·Bebeklerde yüzmenin etkisi olarak sıralanabilecek bir diğer fayda ise yürüme sürecini hızlandırmasıdır. Yüzme eğitimi alan bebekler, diğer bebeklere kıyasla çok daha hızlı yürümektedir.

Bebeklerde Yüzme Eğitimi Başlama Dönemi

Bebeklerde yüzmeye başlama dönemi esasında anne karnından çıktığı ilk andan itibaren başlamaktadır. Anne karnında bebeğin nefes tutma gibi reflekslerinin güçlendiği görülmektedir. Bu reflekslerin en önemli faydası, bebeğin oldukça rahat bir şekilde yüzme öğrenebilmesidir. Yani bir bebek neredeyse yüzme bilir şekilde doğmaktadır.

 

Bununla birlikte önemle belirtmek gerekir ki, bebeğin yüzme eğitimine başlaması için en doğru zaman kendini hazır hissettiği zamandır. Bu dönem saptanırken anne, baba ve bebeğin yüzme eğitimini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilecekleri bir dönem belirlemesi yapılmalıdır. Bebeğin yüzme eğitimi sırasında huzursuz olması ve bu durumun devam etmesi halinde ise bebek için doğru zaman olmadığı düşünülmeli ve eğitim başka bir döneme ertelenmelidir.

Bebeklerde Yüzme Eğitimine Dair Önemli İpuçları

Bebeklerde yüzme eğitimine dair bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

·Bebeklerde yüzmenin etkisi ancak alanında uzman bir kişiden alınan eğitimler sonucunda tam olarak ortaya çıkacaktır. Bu nedenle uzman bir eğitmenle çalışmanız gerekmektedir.

·Eğitim boyunca bir yetişkinin bebeğe dokunma mesafesinde olması gerekmektedir.

·Bebeğin bir an dahi yalnız bırakılmaması gerekmektedir.

·Bebeğin devamlı olarak batması ve su yutması, bebeği oldukça huzursuz edecek bir durumdur. Bu nedenle bebeği kendini güvence hissetmesini sağlayacak ve suya batmayacak şekilde tutmanız gerekmektedir.

·Eğitim süresini maksimum 30 - 45 dakika arasında belirlemeniz gerekmektedir.

·Yüzme eğitimi verilecek havuzun hijyenik bir havuz olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.